AVOKADO - POPOLNI SADEŽ

Rodil se je v Mehiki, in to baje pred zelooo davnimi časi v provinci Puebla. Njegov sorodnik je lovor, uspeva pa v tropskem in subtropskem pasu. Na naše police večinoma prihaja iz Izraela, če pa zaradi osebnega embarga ne podpirate te države, vam še vedno preostanejo Peru, Španija, Zda ter nekatere sredozemske in afriške dežele.

Preberi več

BREZ LEČE NI ENOLONČNICE

Leča je ena najstarejših kulturnih rastlin na svetu. Spada med stročnice. Bogata je z beljakovinami (kar 25g na 100g leče), selenom, cinkom, b vitaminom in železom. Priporoča se pri diabetesu. Zmanjšuje holesterol, zavira staranje in povečuje dobro voljo. Predvsem pa - ni ga čez žmohten okus, ki ga podeli jedem. Mogoče bi jo lahko celo imenovali ojačevalka okusa:)

Preberi več

JAVORJEV SIRUP

Če ste kdaj potovali v Kanado, ste na policah s turističnimi spominki zagotovo opazili stekleničke z rjavo tekočino ali pa poskusili palačinke z javorjevim sirupom. Kanada še vedno ostaja največja država proizvajalka, zadnja leta pa se sirup dobi tudi pri nas, cena se giblje od 4€ naprej. Ker se je njim mogoče pri pripravi sladkih priboljškov izogniti prečiščenemu belemu sladkorju, ki za človeka ne vsebuje skoraj nobenih dobrih snovi, si poglejmo nekaj dejstev o njem.

Preberi več

KAJ JE PROCESIRANA HRANA?

Thomas Cambell je ameriški pisec knjig o prehrani, ki deli živila na tri skupine: 1. cele rastline, 2. predelani deli rastlin in 3. živalski produkti. Cela rastlina pomeni, da se je ohranila taka, kot raste v naravi, predelan del rastline pa je npr, sladkorna pesa, ki mora čez procese čiščenja, mešanja s kemikalijami, vretja, sušenja in kristalizacije, da iz nje dobimo sladkor.

Preberi več

ZDRAVILNE GOBE -1. DEL

 

Lansko leto je pri nas izšla knjiga slovenskih avtorjev z naslovom Zdravilne gobe. Knjižico lahko kupite za cca 8€ v knjigarnah, gre pa za opis 16-tih poglavitnih gob, ki jih po svetu uporabljajo za zdravljenje in jih imenujemo tudi medicinske gobe.

Preberi več

KAKO PREPREČITI VNETJE MEHURJA

Ženske imajo petkrat krajšo in bolj izpostavljeno sečnico (cevčica, čez katero teče urin), zato so bolj dovzetne za okužbe mehurja kot moški. Tukaj je nekaj napotkov kako vnetje preprečiti in zdraviti.

Preberi več

POVPREČEN SLOVENEC VRŽE 72KG HRANE V SMETI. IN TO VSAKO LETO

Inštitut za nutricionistiko je danes objavil zmagovalce 2. natečaja za najbolj inovativno slovensko živilo. Med 43 prijavljenimi predlogi je bilo izbranih 6 izdelkov, ki so novi na tržišču in bodo označeni z oznako Inštituta. Odlikuje jih ugodnejša prehranska sestava (manj sladkorja, trans in nasičenih maščob, škodljivih dodatkov) in večja prijaznost potrošniku.

Preberi več

SOJINI KALČKI - ZAKLADNICA VITAMINOV IN MINERALOV

Tako kot vsi kalčki so tudi sojini kalčki mala dojenčkasta zakladnica vsega kar bodoča velika rastlina potrebuje. Kar kalčke dela tako posebne je dejstvo, da kalček rastline v osnovi vsebuje več dobrodejnih snovi kot kasnejša odrasla rastlina. V praksi to pomeni, da si namesto multivitaminskega preparata iz lekarne, lahko tabletko vzgojite kar doma!

Preberi več

Sushi - starodavna umetnost

Kako se je začelo?

Sushi se je v bistvu rodil na Kitajskem že precej časa nazaj in sicer v 2. stoletju so ljudje ob reki Mekong začeli iskati nove načine, da bi surovo meso ribe, ki hitro propade, ohranili za dalj časa, zato so ribo začeli zavijati v riž. Tri tedne so jo pustili, da je riž fermentiral, nato pa so jo lahko uporabljali še nekaj mesecev.

Preberi več

ALI VESTE DA SLADKOR...

..... na možgane deluje podobno kot alkohol ali določene droge - pri mnogih otrocih lahko zaznamo odvisnost od sladkorja in odvisniško krizo, ki se kaže kot tečnoba, jok in nenehne zahteve po sladkarijah, ki se ponavljajo skozi ves dan?

Preberi več

Kaj pa ti piješ? Glino.

Glede gline ima veliko ljudi še vedno predsodke, zato smo se odločili, da napišemo nekaj v njen prid. Poznamo več vrst gline, še posebej so za to specialisti Francozi, ki imajo rdečo glino, roza glino, belo glino, sivo glino in zeleno glino. Pri nas se najbolj uporabljata zelena glina (zdravilni nameni) in bela glina (kozmetični nameni).

Preberi več