AVOKADO - POPOLNI SADEŽ

Rodil se je v Mehiki, in to baje pred zelooo davnimi časi v provinci Puebla. Njegov sorodnik je lovor, uspeva pa v tropskem in subtropskem pasu. Na naše police večinoma prihaja iz Izraela, če pa zaradi osebnega embarga ne podpirate te države, vam še vedno preostanejo Peru, Španija, Zda ter nekatere sredozemske in afriške dežele.

Drevo je visoko tudi do 24m, sadež je poln hranljivih snovi, zato bi moral res večkrat biti na našem jedilniku. Krepi vid in deluje protivnetno, vnetni procesi pa so glavni krivec za slabo počutje.Rodil se je v Mehiki, in to baje pred zelooo davnimi časi v provinci Puebla. Njegov sorodnik je lovor, uspeva pa v tropskem in subtropskem pasu. Zaradi dobrih maščob in vitamina A, B, C in E, je odličen tudi za pripravo kozmetičnih mask. Enostavno ga speštate in nanesete na obraz ali lase (pomaga pri prhljaju in pospešuje rast las ter vpliva na lesk). V južni Afriki ga ženske zmešajo še z medom in limeto.

Avokadovo olje vlaži kožo in je priljubljena sestavina v kremah. Odlična prva pomoč za tisti petek, ko pridete po delovnem tednu zmečkani domov in vas nekdo povabi ven! Zakaj bi v drogeriji kupovali masko z avokadom, če si jo lahko za enako ceno naredite doma?
Speštan avokado pa je dober tudi za opekline, pike in rane, če nimate pri sebi drugega, lahko pa si namažete tudi razpokano kožo na petah in kožo, ki je prizadeta zaradi ekcema.

Avokado vrste Hass, ki ima lupino temno rjave barve, je še posebej slasten. Ker ima sadež debelo lupino, drevesa pa niso preveč špricana, ni tako zelo nujno, da kupujemo biološko pridelane sadeže. In kako vemo kdaj je avokado zrel? Izbiramo samo tiste sadeže, ki se rahlo vdrejo, ko s prstom nežno pritisnemo nanje. Lupina mora biti nepoškodovana, sadež pa težek. Pecelj mora odpasti brez težav, pod njim pa ne sme biti plesni. Medimo ga ob jabolku ali banani v papirnati vrečki.
Gl
ede uporabe pešk so mnenja deljena, nekateri jo naribano smatrajo za zelo zdravo, spet drugi poudarjajo da vsebuje toksine.
Sadež je napokan s klorofilom in zato tudi pomaga čistiti svinec iz jeter in ostalih organov.

Dejansko avokado spada med sadje, in mnogi ga kombinirajo v sadnih solatah. Za razliko od drugega sadja, ki je polno vode in sladkorja, avokado vsebuje več beljakovin in maščob. Je zelo stara rastlina, v srednji Ameriki je bil v pleistocenu priljubljena hrana dinozavrom. Oni so izumrli, on pa ne!
Njegovo ime izhaja iz azteške besede ahuacatl, ki označuje moda, nekateri pa ga najbrž tudi zato imenujejo sadež ljubezni (love fruit) in mu pripisujejo lastnosti afrodiziaka.

 

                  

 Z njim lahko pripravimo mnogo slastnih jedi, še zlasti se dobro obnese v zvitkih in kot namaz. Da se ga pojesti tudi kar z žlico in čisto brez vsega, odlično kremasto strukturo pa podeli tudi, če ga zmešamo v mikserju z drugimi sestavinami, npr. z jagodičjem v napitek. Dobra stran: po okusu je popolnoma nevtralen, tako, da se prilagodi prevladujočim sestavinam. Nekateri delajo iz njega pudinge, drugi torte, tretji hladne juhe. Sladko, kislo ali slano?
Vseeno!

Receptov za slavni avokadov namaz guacamole je več, mi obožujemo tegale:

1 avokado, pol stisnjene limete (brez goljufanja z limono, ker neee, ni isto!), 1 strok česna, 1 brizg zelene čilijeve omake, sveže mlet poper/ščepec belega in ščepec soli zmeljemo s paličnim mešalnikom. Če vam rata, da ne zmažete takoj, pa še za pol ure na hladno. Poročajte!

Nekateri mu sicer dodajajo čebulo, drugi paradižnik...Američani radi dodajo pečeno ali surovo papriko, v Mehiki pa dostikrat natresejo zraven koriandrove liste. (Mi potihem kričimo: Ne ne ne! Glavni junak ni koriander, ampak Avokado!)

 

Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site