Kaj pa ti piješ? Glino.

Glede gline ima veliko ljudi še vedno predsodke, zato smo se odločili, da napišemo nekaj v njen prid. Poznamo več vrst gline, še posebej so za to specialisti Francozi, ki imajo rdečo glino, roza glino, belo glino, sivo glino in zeleno glino. Pri nas se najbolj uporabljata zelena glina (zdravilni nameni) in bela glina (kozmetični nameni).

Starodavni zdravilci priporočajo, da je za človeka najbolj uporabna glina, ki se nahaja v okolici iz katere posameznik izhaja. Seveda pa mora biti glina prečiščena in ventilirana, ni priporočljivo, da bi jo kar izkopali iz zemlje in uporabljali – glina namreč nase veže strupene snovi. In to kar dela v zemlji, dela tudi v našem telesu. Tu vedno sama najde tisti del, organ, točko, kjer je šlo kaj narobe, to mesto nato očisti in se s strupi izloči, nekako bi lahko rekli, da poseduje svojevrstno inteligenco. Glina s svojim delovanjem sproži celo vrsto procesov v telesu, zato je zelo priporočljivo, da jo uporabljamo dalj časa v obliki kure (tri teden, potem en teden premor in spet tri tedne), saj le tako do konca »opravi« začeto čiščenje.

Lahko jo uporabljamo zunanje ali pa notranje. Glina za notranjo uporabo se razlikuje od te za zunanjo, ki jo uporabljamo za obloge. Seveda pa je pri uporabi treba upoštevati osnovno pravilo: ne sme priti v stik s kovino, zato jo moramo dozirati z leseno, keramično ali plastično žličko, obloge pa pripravljamo v glineni, stekleni ali keramični posodici. Uporabljeno glino moramo vedno zavreči, saj je polna strupov.

Odlično deluje tudi kot preventiva, vsakdo bi lahko svojemu telesu privoščil pitje gline vsaj enkrat na leto. Ne bodite sužnji predsodkov – pije se le voda ki preostane ob glini, ki se v kozarcu usede na dno, ta voda pa je zelo blagega okusa oziroma okusa skoraj nima. Glino za pitje lahko kupite v svoji najbližji prodajalni z zdravo prehrano, pa še cenovno je ugodna. Morda vas bo najprej prepričala njena kozmetična uporabnost – tri žlice gline zmešajte z malce vode in si masko nanesite na obraz ali pa na roke, pustite, da se posuši in sperite. Odlična je tudi za kožo na nosu in predel lic, saj vase potegne nečistočo iz ogrcev in zoži pore, dobro deluje tudi, če si z njo namažete mozolj ali pa herpes. Ker kožo izsuši, se moramo po uporabi namazati s kremo.

Pripravila: Urša Červ