BIOPOLICIJA SVETUJE: ZAKAJ JE UPORABA NARAVNE KOZMETIKE NUJNA?

Zakaj je uporaba naravne kozmetike nujna? Naredite preprost preiskus, doma preštejte število izdelkov, ki jih uporabljate.

Ugibajmo:

Ženske: deodorans, parfum, zobna pasta, čistilno mleko, čistilni tonik, dnevna krema, krema za okoli oči, šampon, balzam, gel za tuširanje, milo za roke, mleko za telo, krema za roke. Nekatere uporabljajo še senčila, maskaro, puder, rdečilo, svinčnik za oči, kremo za noge, lak za lase, lak za nohte in aceton. Osnovni paket torej nanese 13 izdelkov, z dekorativno kozmetiko pa skupaj 22.

Moški: Deodorant, pena za britje, vodica po britju, krema, milo za roke, gel za tuširanje, šampon, zobna pasta. Nekateri izmed vas uporabljajo še gel za lase, balzam za lase, sprej proti potenju nog, dezinfekcijski gel, ustno vodico in parfum. Osnovni paket vam torej nanese 7 izdelkov, skupaj z dodatki pa 13. Tudi ni malo. Ravno nasprotno – velikokrat po malo je – veliko.

13x365=4745 nanosov "nečesa" na leto

To so izdelki, ki jih nanašate že zadnjih 10, 20 ali 30 let in to vsak dan. Verjamemo, da sicer v teoriji verjamete v dobre državne prakse v korist potrošnika, ampak iskreno upamo, da vam ni vseeno, če svojega dojenčka mažete z derivatom nafte? Kozmetična industrija v pehanju za zaslužkom na žalost ne prizanaša niti najmlajšim. Še vedno uporabljate antiperspirant namesto deodoranta? Saj veste, da pri tem blokirate nekaj tako naravnega, kot je izločanje potu iz telesa? Ja, seveda, praktično pa je, boste rekli, nimaš neprijetnega vonja, deodorant je premalo ...hja sicer nimaš vonja, morda boš pa imel čez nekaj desetletij uporabe antiperspiranta raka. Že sama ideja »preprečevanje potenja« je precej absurdna, saj se giba na nivoju »preprečevanje kihanja, smrkanja, kašljanja in izločanja česarkoli«. Telo je narejeno, da izloča. 

Potrošniki z grozo ugotavljamo, da se na kozmetičnih etiketah pojavlja vedno več zapisov na temo »ne vsebuje tega in tega«, kar dejansko pomeni, da so v času, ko so izdelki še vsebovali »to in to«, bili veselo na trgu. In mi smo jih kupovali. In nekateri jih še vedno.

Zakaj nekateri še vedno ne verjamejo v delovanje naravne kozmetike? Preprosto - ker mnogokrat na prvi pogled ne deluje. To pa iz naslednjih razlogov:
- Proizvajalci kozmetičnih pripravkov velikokrat potrošnike delno zavajajo z deklaracijami (upam, da deklaracije že berete, ker so napisane zgolj zaradi vas), recimo izdelek poimenujejo krema z arganovim oljem, a arganovo olje (ki je precej drago, saj liter olja lahko stane tudi 100€), sploh ni glavna učinkovina v kremi, kar je razvidno tudi iz deklaracije (nalepke na embalaži), na kateri je arganovo olje navedeno med zadnjimi sestavinami. Seveda je naslov kreme deloma zavajujoč, deloma pa ne, če preberete deklaracijo in opazite glavno oglaševano učinkovino na zadnjem mestu. Zdaj, ko znate vsaj v osnovi prebrati nalepko, se lahko temu izognete. Bodite pozorni tudi na trik "zdravo, eko in bio" v poimenovanju izdelka - dejansko lahko da proizvajalec mirno naslov kremi Bio krema, pa recimo sploh nima certifikata. Preglejte nalepko in če vsebuje certifikat ("logo štampiljko" BDIH, Biogarantie, Cosmebio, Cosmos, Ecocert, USDA Organic ipd), potem se lahko zanesete, da je zadeva res uradno klasificirana pod naravno kozmetiko.
- Narava zdravi počasi, a zanesljivo, zato, če se dva tedna mažete z ognjičevo kremo še ne bo vidnih radikalnih sprememb, po dveh mesecih pa že.
-Tako kot pri vseh stvareh, morate sami odkriti kateri tip kozmetike je primeren za vaš tip kože. Učinkovine, ki pomagajo pri mladostniški aknasti koži, naredijo bolj malo za zrelo kožo in obratno. Krema, ki jo hvali vaša kolegica, za vas morda ne bo naredila nič hollywoodskega. Vsako telo je zgodba zase, zato morate sami z raziskovanjem in poskušanjem najti sestavine, ki vaši koži najbolj ustrezajo.

Upam, da vam ni vseeno, kaj vnašate v svoje telo in v telo svojega otroka in za kakšne izdelke porabljate svoj težko prisluženi denar. V zadnjih letih je hvala bogu domača naravna kozmetika na slovenskem trgu izgubila status prezrtih domačih žavb, tuja pa sestopila s piedestala prestižnih cen, tako da - ne vemo kaj še čakate. Informirajte se, za začetek v branje priporočamo kakšno knjigo Sanje Lončar in obisk katere izmed naših delavnic. 

Še nekaj dni so na voljo kuponi za promocijski 50% popust za delavničo lepotičenja z domačo kozmetiko. Kupon lahko kupite tukaj http://1nadan.si/ponudba/Ljubljana/24091/minus-50-odst-na-3-urno-delavnico-lepoticenja-z-domaco-kozmetiko-ki-bo-potekal-v-2-terminih-po-izbiri-v-cetrtek-28-1-2016-od-17-00-do-20-00-ali-v-pete?isPreview=False

Priporočamo v branje tudi spodnji link.

http://ebm.si/o/sl/koristno/neuvrsceni/431-katera-kozmetika-je-prijazna-uporabniku-in-okolju