Sushi - starodavna umetnost

Kako se je začelo?

Sushi se je v bistvu rodil na Kitajskem že precej časa nazaj in sicer v 2. stoletju so ljudje ob reki Mekong začeli iskati nove načine, da bi surovo meso ribe, ki hitro propade, ohranili za dalj časa, zato so ribo začeli zavijati v riž. Tri tedne so jo pustili, da je riž fermentiral, nato pa so jo lahko uporabljali še nekaj mesecev.

Sto let kasneje so, da bi skrajšali čas fermentacije, začeli dodajati tudi kis. Fermentacija povzroči, da se beljakovine v ribi razgradijo na aminokisline. Ta tip davnega konzerviranja se je hitro razširil med prebivalci, še zlasti pa je postal popularen na Japonskem.

Okoli leta 1900 pa se je riba v rižu, zavita v plast sprešanih alg, razširila po stojnicah na ulicah Tokia in vsak dan postajala bolj in bolj priljubljena. Kmalu se je moda razširila tudi v ZDA, ki je med izbiro vrst sushija dodala tudi Californian role, kumarico zavito v riž in alge.

Vrste sushija

V grobem govorimo o dveh vrstah sushija: sushi nigiri in sushi maki. Nigiri je rezina ribe ali mehkužca (losos, tuna, brancin, ligenj, kraljevska kozica) položena na kepico riža. Maki je na paličico narezan kos ribe ali zelenjave in zvit v riž, ter obdan z algo. Za maki sushi se večinoma uporablja tri vrste zelenjave: korenje, kumarica in avokado.

Samopostrežne sushi restavracije

Imajo poseben stil, ena izmed njih je tudi v Ljubljani. Kuhar na tekoči trak naloži barvne krožnike s hrano, gostje se posedejo ob tekočem pultu in si sami jemljejo dol krožnike. Od barve krožnika je odvisno kakšna bo cena. Sushi se lahko je z roko, lahko pa s palčkami. Ponavadi se zraven postreže tri dodatke: japonski hren wasabi, sojino omako in vložen ingver.

Priprava in pazljivost pri izbiri sushija

Priprava osnovnega sushija je precej enostavna, potrebne so resnično prave sestavine  - če boste goljufali z italijanskim rižem, ki ga imate doma, vam bo sushi razpadel, saj je za pripravo potrebno kupiti poseben riž (sticky rice, glutinuos rice, sweet rice), ki se drži skupaj in ne razpade. Sestavine pri nas lahko kupite v vsakem večjem supermarketu, zagotovo pa tudi v trgovinah z zdravo prehrano.

Za alge je priporočljivo, da so biološkega izvora, prav tako za sojino omako.

Riba za pripravo sushija mora biti NUJNO sveža. Ko kupujete, se v ribarnici prepričajte in povejte prodajalcu, da boste kupljeno uporabili za sushi. Obstajajo posebni dnevi, na katere ladje pripeljejo tovor, pozanimajte se pri prodajalcu. Mi smo se.

Ker so zaradi kakovostnih sestavin ponavadi cene sushija vedno zasoljene (v ljubljanskih japonskih restavracijah se cena za en nasiten obrok začne pri 30€), vas vabimo, da obiščete tečaj sushija. Naš japonski kuhar Shin dela tak sushi, da prepriča zares vsakega. Če ne jeste ribe, vam povemo, da je zelenjavni sushi tudi odlična poslastica in dobra poživitev vegetarijanske kuhinje, prav tako pa bomo pripravili sushi s pečenim mesom. Več info pod rubriko delavnice in tečaji.

Več informacij si preberite pod rubriko tečaji in delavnice, o kuharju in o njegovi sushi dostavi pa na http://japonska-hrana.si/