POVPREČEN SLOVENEC VRŽE 72KG HRANE V SMETI. IN TO VSAKO LETO

Inštitut za nutricionistiko je danes objavil zmagovalce 2. natečaja za najbolj inovativno slovensko živilo. Med 43 prijavljenimi predlogi je bilo izbranih 6 izdelkov, ki so novi na tržišču in bodo označeni z oznako Inštituta. Odlikuje jih ugodnejša prehranska sestava (manj sladkorja, trans in nasičenih maščob, škodljivih dodatkov) in večja prijaznost potrošniku.

Upamo, da se bo za tovrstno filozofijo odločilo čimveč proizvajalcev, saj je to precej velika poteza za slovensko tržišče – še posebej bi izpostavili izdelek GRUNT - Etina nova pakiranja sveže zelenjave lokalnih pridelovalcev, ki razmišlja predvsem na ravni manjših, uporabnejših embalaž, ki jih lahko tudi ekološko recikliramo.

Glede na to, da smo Slovenci na žalost precej dobri pri pridelovanju odpadne hrane - kar 72 kg letno vrže vsak v smeti!!! – je resnično pomembno razmišljati tudi s strani proizvajalcev glede (pre)velikih embalaž, še zlasti, če upoštevamo statističen podatek, da v povprečnem gospodinjstvu živita 2 osebi, ki sta potem prisiljeni kupiti paket za 4.

Seveda se ob tem podatku tudi s strani uporabnika zahteva premislek – načrtujte manjše nakupe, preveč ljudi je lačnih. Kuhajte si manjše porcije. Če vidite, da hrane ne boste mogli porabiti, jo (ko je še užitna) zapakirajte v vrečko in pustite ob kasonu za smeti. Ljudje, ki nimajo denarja za hrano, niso samo tisti iz Afrike na televiziji. To so vaši sosedje, ki bodo vrečko z veseljem pobrali in si privoščili toplo večerjo.

Kot je na tiskovni konferenci povedal minister za kmetijstvo, so EU prognoze do leta 2025 glede pridelovanja hrane precej slabe, hrane bo namreč začelo primanjkovati....zato resno priporoča vsakomur, da si omisli vrt ali pa se poveže z lokalnim pridelovalcem hrane. Pri Eti so naredili še eno inovacijo – na izdelku GRUNT je koda, s katero lahko preko spletne aplikacije preveriš lokalni izvor živil. Zelenjava pride na police v manj kot 24 urah.

V branje priporočam kar celotno stran Inštituta za nutricionistiko. Presenečeni boste.

www.nutris.org

Urša Červ