KAKO PREPREČITI VNETJE MEHURJA

Ženske imajo petkrat krajšo in bolj izpostavljeno sečnico (cevčica, čez katero teče urin), zato so bolj dovzetne za okužbe mehurja kot moški. Tukaj je nekaj napotkov kako vnetje preprečiti in zdraviti.

 

-          Vedno imejte tople noge. To pozimi pomeni dvojne nogavice, tople čevlje in zimske visoke copate, poleti pa zaprto obutev ob večerih in hladnejših dneh.

-          Načrtujte možno mokro obutev in si s seboj vzemite dodatne čevlje (sneg, dež, hoja po plundri) ali pa si kupite nepremočljive čevlje, ki so sicer dražji, a vredni nakupa.

-          Ne sedite na mrzli podlagi in ne nosite mokrih oblačil (kopalke).

-          Če vas zebe v noge, si pripravite kopel - v lavor zlijte vročo vodo in dodajte dve pesti morske soli ali gline. Po želji pa lahko v 1dcl mleka kapnete eno kapljico eteričnega olja rožmarina ali limone in mešanico dodate vodi. Eterično olje ni topno v vodi, zato ga morate nujno prej razredčiti v mleku, smetani ali medu, preden ga primešate v lavor.

-          Znak vnetja mehurja (cistitis) in/ali sečnice (uretritis): močno tiščanje na vodo in hkrati minimalna količina urina, pekoč občutek pri uriniranju, moten urin, bolečine v spodnjem delu trebuha (na sredini). Važno je, da naslednjič začnete takoj ukrepati, ko začutite prve znake vnetja. Velikokrat do vnetja pride tudi po spolnem odnosu, zato je priporočljivo umivanje in uriniranje takoj po njem. V sečnico velikokrat zaidejo tudi črevesne bakterije zato je po iztrebljanju nujno brisanje od spredaj proti zadaj.

-          Dovzetnost za okužbo se poveča pri nosečnosti, menopavzi in jemanju kontracepcijskih tablet.

-          Če imate kri v urinu, je to znak, da je zadeva že zaskrbljujoča – resno začnite s samozdravljenjem ali pojdite k zdravniku.

-          Brusnice povzročijo, da se bakterije ne morejo naseljevati, priporočamo stisnjen brusnični sok (drogerija), ki je precej trpkega okusa, a zelo hitro pomaga.

-          Vednozeleni gornik je glavna sestavina znanega Ursi čaja. Med jemanjem tega čaja ne jejte beljakovin. V angleščini se imenuje bearberry, po latinsko pa uva ursi – medvedje grozdje - možno da zato, ker ga jejo medvedje ali pa zato, ker je njegov okus tako trpek, da je primeren zgolj za medvede.

-          Čaji, ki pomagajo so še: kopriva, koruzni laski (rjave nitke, ki jih shranite po tem, ko oličkate koruzo) zlata rozga, njivska preslica in peteršilj, ki ga imamo skoraj vedno pri roki in si lahko iz njega pripravimo čaj. Za dvig imunske odpornosti, si v lekarni kupite immunal ali echinaforce (zdravilni pripravek iz ameriškega slamnika)

-          Pijte več tekočine kot običajno, s tem boste odplaknili bakterije.

-          Pazite, da bodo ledvice vedno pokrite (med spanjem). Če imat grelno blazino ali termofor, se lahko grejete.