ZDRAVILNE GOBE -1. DEL

 

Lansko leto je pri nas izšla knjiga slovenskih avtorjev z naslovom Zdravilne gobe. Knjižico lahko kupite za cca 8€ v knjigarnah, gre pa za opis 16-tih poglavitnih gob, ki jih po svetu uporabljajo za zdravljenje in jih imenujemo tudi medicinske gobe.

Medicinske gobe so pri nas na tržišču na voljo v prahu, kapsulah in čaju. Zdaj imamo celo novo možnost nakupa gob, ki so bile pridelane v Sloveniji. Gobe nudijo dobro podporno terapijo pri rakavih obolenjih in dvigu imunskega sistema. Večina izmed njih jih je zmletih v prah brez dodatkov, kar ob boku drugih prehranskih dodatkov seveda predstavlja prednost. Lahko jih dodamo hrani, lahko pa si tudi skuhamo čaj iz njih - lahko pa tudi oboje.

Nekatere gobe pa lahko zdaj gojite tudi sami, v Semenarni namreč lahko kupite micelije shiitak in bukovega ostrigarja, ki ju drugače poznamo tudi s polic naših običajnih trgovin. Potrebujete le kos drevesa - netrhli štor ali sveže posekan hlod listavcev, na katerem boste v gozdu gojili gobe, priložena pa so tudi natančna navodila za tiste, ki se boste z gojenjem gob srečali prvič. Pri nekaterih slovenskih proizvajalcih je možno kupiti tudi kozarce s substratom »gobe nesmrtnosti« Reishi in tako si lahko čez dobrih 6 mesecev privoščite domači čaj, poln čudotvornih učinkovin.

Zdravilnih učinkov gob so se starodavna ljudstva zavedala že pred 4000 leti. Če ste še vedno skeptični, potem vas bo morda prepričalo dejstvo, da je za kilogram ene izmed gob potrebno odšteti 50.000€ in da med nabiralci vlada prava pravcata gobja vojna. V nadaljevanju bomo predstavili nekatere izmed njih.

http://www.goba.eu/ponudba/prehranska-dopolnila-iz-gob/cordyceps/#subscribe

http://www.kalia.si/sl/clanki/clanki/zelenjavni-vrt/648-gojenje-gob-bukov-ostrigar-in-sitake-koristno-zabavno-in-enostavno

SHIITAKE ali JAPONSKA NAZOBČANKA (slika zgoraj)

-rakava obolenja, virusi, šibek imunski sistem, škodljivi holesterol, težave z želodcem, glavobol,  visok krvni tlak, bolezni jeter, sladkorna bolezen, gripa, prehlad.

SVETLIKAVA POLOŠČENKA ali GANODERMA ali REISHI (slika zgoraj)

-rakava obolenja, šibek imunski sistem, alergije, zastrupitve, težave z jetri (hepatitis, čiščenje), celjenje ran pri diabetesu, visok pritisk, motnje spanca, živčnost in stres, črevesne težave, kadilske pljučne bolezni.

 

GLAVATEC ali CORDYCEPS (slika zgoraj)

-zmanjšanje libida, motnje erekcije, neplodnost, rakava obelenja, AIDS, hepatitis B in C, šibek imunski sistem, škodljivi holesterol, gripa, bolečine v mišicah zaradi treninga, revma, prekomerna teža, sindrom kronične utrujenosti in kronični občutek mraza.

(se nadaljuje...)