KAJ JE PROCESIRANA HRANA?

Thomas Cambell je ameriški pisec knjig o prehrani, ki deli živila na tri skupine: 1. cele rastline, 2. predelani deli rastlin in 3. živalski produkti. Cela rastlina pomeni, da se je ohranila taka, kot raste v naravi, predelan del rastline pa je npr, sladkorna pesa, ki mora čez procese čiščenja, mešanja s kemikalijami, vretja, sušenja in kristalizacije, da iz nje dobimo sladkor.

Obdelava torej odstrani skoraj vse dobre komponente prvotne rastline iz narave... in če začnemo razmišljati na tak način o hrani, bomo zelo hitro vedeli, da procesirana hrana ni najboljša izbira za nas. Cambell predlaga svojo različico prehranske piramide: sadje in zelenjava spodaj, nato žitarice, sledijo listnata zelenjava in stročnice in na samem vrhu olja, oreščki in sadeži z veliko maščobe.

Cambell, ki se pri svoji teoriji sklicuje na študije, ki jih je izvajal tudi sam, tako seveda zagovarja čimveč uživanja celih rastlin in čimmanj predelanih rastlin.

Torej če damo za primer krof ali rogljiček - sestavljen iz moke - predelanega dela pšenice, olja - predelanega dela sončnice in sladkorja - predelanega dela sladkorne pese, lahko ugotovimo, da so rastline, ki se nahajajo v tem živilu veliko bolj "oddaljene" od svoje osnovne oblike v naravi, kot na primer, če bi pojedli rižoto, pripravljeno s svežo zelenjavo in solato s fižolom, kjer smo v rastlino pred zaužitjem posegli minimalno.

Če vzamemo za primer pico - je večina sestavin ravno tako predelanih, morda še najmanj od tega paradižnikova omaka in posušen origano, vse ostalo pa je moralo čez določen ("nenaraven") proces. V skladu z zdravo kmečko logiko bi najbrž večina izmed nas zase seveda raje izbrala sveže kokošje jajce, kot pa jajce v prahu...

Izogibajmo se pekovskim izdelkom s podaljšano svežino (ammm, rogljiček, ki zdrži pol leta?), omakam, poceni mesnim izdelkom, klobasam, že pripravljenim jedem v embalažah (tudi zmrznjenim). Potrudimo se, da pripravljamo čimveč hrane doma, v proces kuhanja vključimo ostale člane družine ali prijatelje in si ob naslednjem nakupu v trgovini  zastavimo vprašanje - je ta hrana v enaki obliki kot raste na drevesu ali pa na njivi? - nato pa poglejmo v svojo nakupovalno košaro, nesimo kaj nazaj na polico in si podelimo deset točk.

V branje priporočamo Cambellovi knjigi Campbellov načrt in Kitajska študija.

Intervju z njim v angleščinihttp://well.blogs.nytimes.com/2011/01/07/nutrition-advice-from-the-china-study/?_r=0

Precej neobičajni, a zanimivi recepti Cambellovega centra za prehranske študijehttp://nutritionstudies.org/recipes/

Več o procesirani hrani in dodatkih http://www.organicburst.com/blogs/ob-life/34784005-the-5-worst-processed-foods-interview-with-joanna-blythman