JAVORJEV SIRUP

Če ste kdaj potovali v Kanado, ste na policah s turističnimi spominki zagotovo opazili stekleničke z rjavo tekočino ali pa poskusili palačinke z javorjevim sirupom. Kanada še vedno ostaja največja država proizvajalka, zadnja leta pa se sirup dobi tudi pri nas, cena se giblje od 4€ naprej. Ker se je njim mogoče pri pripravi sladkih priboljškov izogniti prečiščenemu belemu sladkorju, ki za človeka ne vsebuje skoraj nobenih dobrih snovi, si poglejmo nekaj dejstev o njem.

-Pridobivajo ga tako, da v deblo javorja zvrtajo luknjico in nastavijo vedro, da noter steče »drevesna sladka voda«, ki jo nato segrejejo, da izhlapi voda in ostane samo sirup.

-Glede na barvo ločimo več stopenj javorjevega sirupa: A je najbolj svetla in najmanj sladka, B in C pa sta temnejši in močnejšega okusa. B in C sta višje kakovosti, zato je tudi cena malce višja. Kupimo ga lahko v drogerijah in na policah za zdravo prehrano v večjih trgovinah.

-Vsebuje veliko mangana in cinka, ki je še zlasti nepogrešljiv za moške, saj naj bi vplival na zdravje prostate in pomagal pri raznih vnetjih.

-Ima relativno nizek glikemični indeks (54), sicer nižjega kot beli sladkor (65), a še vedno višjega kot kokosov sladkor (35).

-100 ml ima od 250-350 kcal, (100g belega sladkorja ima 380kcal).

-100 ml sirupa pokriva naslednje odstotke dnevnega vnosa: kalcij (7%), kalij (6%), cink (28%), železo (7%) in magan (165%).

-Vseboval naj bi 24 antioksidantov.

Kljub temu, da ima relativno visoko stopnjo mineralov pa vsebuje javorjev sirup še vedno veliko količino sladkorjev (60-80%), zato tudi z njim ne pretiravajmo. Večina nadomestkov sladkorja, ki so trenutno v modi, je sicer res manj škodljivih kot beli sladkor, a to žal nikakor še ne pomeni, da gre za zdrave nadomestke sladkorja.