KUHANJE SE ZAČNE Z NAKUPOM ali ZAKAJ SI JE DOBRO OMISLITI VRT?

Zavedati se moramo, da uradne prognoze (Ministrstvo za kmetijstvo RS) glede hrane za naslednjih 30 let niso ravno rožnate. Hrane bo namreč tudi za EU vedno manj, zato se bo pridelovalna industrija, če želi zadostiti potrebam tržišča, prisiljena še bolj posluževati manj naravnih metod.

Vsi smo na policah že opazili na tone nesezonske brezokusne zelenjave, ki je pripotovala z drugega konca sveta ali sredi zime na silo zrasla v evropskih rastlinjakih pod umetnimi pogoji.  Biološka živila so pregrešno draga, imajo kratek rok trajanja, certifikat pa vseno ne zagotavlja tistega pravega, dobrega okusa, ki je na žalost odvisen od mnogih drugih stvari....

Ste kdaj že pozabili solato v  hladilniku, odšli na počitnice za dva tedna in prišli nazaj, solata pa se je na polici  bleščala nedotaknjena? No, solata, ki jo dopoldne odtrgamo z vrta, čez nekaj ur uvene.... Živila, ki jih Okoljska delovna skupina iz VB (EWG) uvršča med najbolj onesnažena so: zelena, jagode, grozdje, krompir, paprike, breskve in špinača.  Morda le ni toliko ljudi alergičnih na same jagode, kot pa na pesticid, ki se pri vzgoji uporablja. Premislite tudi glede jagodnega soka, ki je našim otrokom najljubši.... Ali pa jabolčnega. Jabolka so namreč v povprečju 17x špricana. Za najmanj špricano slovensko sadje naj bi (po komentarjih naših kmetov) veljal kaki.

Ker pa se radi vedno na lastne oči  prepričamo glede objavljenih teorij, smo na njivi naredili poskus, ki je trajal dve leti. Prvo leto smo kupili sadike v večjih vrtnih centrih. Sadike so bile (predvidevam) neekološko vzgojene, semena nekaterih sadik so bila (najbrž) kemično obdelana ali tretirana. Letina je bila obilna. Nismo uporabljali nobenih umetnih gnojil ali kakršnih koli preparatov, pridelki pa so bili iz skorajda vseh vrst zelenjave, ki raste pri nas.  Naslednje leto smo kupili zgolj biološke sadike ter semena in jih posadili na isti vrt na enak način kot prejšnje leto, seveda na druge gredice. Letina je bila 30-40% lanske, rastline so bile manjše, bolj krmežljave, a vseeno odličnega okusa.

Če si časovno in denarno lahko privoščite, si letos vseeno omislite vrt v bližini vašega doma. Vedno več kmetov oddaja vrtičke v mestih in okolici, priporočamo pa, da za vrt skrbita vsaj dve osebi, saj je dela veliko, pa tudi delovna vnema med letom velikokrat usahne. Letni najem vrta (npr.50 kvadratnih metrov, kar je dovolj za 2 osebi) stane od 30-120€. Stroškovno se sicer vrt, če niste že prekaljeni vrtnar s svojimi semeni, sadikami in zemljo pred hišo, velikokrat ne izplača, saj je potrebno veliko dela, prav tako pa veliko nanesejo tudi prevoz na vrt, sadike in semena, orodje, razna gnojila in preparati za zatiranje škodljivcev. Svoje doprinesejo tudi vrtni tatovi, škodljivci in nepredvidljivo vreme. A vendar – ni večjega užitka kot si pripraviti hrano, ki si si jo pridelal čisto sam.

Če kupujete na tržnici, skušajte kupovati večkrat na teden, tako boste imeli več možnosti, da naletite na sveže izdelke, direktno z njive. Poleti zaradi vročine nujno kupujte zjutraj.  Pri nekaterih rastlinah (brokoli, cvetača) lahko preverite svežino tako, da pogledate stržen, pri katerem lahko vidite, ali je zasušen ali pa je bila zelenjava odrezana relativno pred kratkim. (tukaj se na žalost da sicer tudi goljufat..) ! Bodite pozorni pri znižanih izdelkih v nakupovalnih centrih, nekatero tropsko sadje (banane, avokado, mango, ananas) je morda med prevozom zmrznilo in ga želijo čimprej odprodati.

Mnogo znanih kuharjev  pa se ob nakupovanju zanaša zgolj na svoj nos – če imata sadež in zelenjava prijeten in značilen vonj, potem bo tak tudi okus. Ko boste znali z vohom razpoznavati kakovostne pridelke, boste opazili tudi spremembo na krožniku – kar naenkrat bo dolgočasna cvetača, zabeljena z malo maščobe – odlična pojedina.

Na tržnici izbirajte sadje in zelenjavo, ki je manjša, nepravilnih oblik in je videti manj privlačna, a je še vedno neoporečne kvalitete (ni gnila, plesniva ali prevečkrat udarjena), ker je zelo verjetno boljše kakovosti in okusa od tiste popolne. Saj veste, if it looks like it's too good to be true, then it's not.                                                            

Urša Červ

V branje priporočam kar celotno stran Inštituta za nutricionistiko. Presenečeni boste.

www.nutris.org

Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site