That Sugar Film – revolucionarni dokumentarec, ki je spremenil pogled na hrano

Ste se kdaj vprašali, kaj dejansko jemo? Vsak dan, večkrat na dan, celo leto in vsa ta leta?

 Če se vam zdi to pomembno, potem vam na kakšnega izmed deževnih vikendov priporočamo ogled tega, še kar šokantnega avstralskega dokumentarnega filma. Glavni junak Damon Gameau s punco živi po načelih zdravega prehranjevanja. Ker sta v pričakovanju otroka, ki mu seveda po rojstvu želita nuditi samo najboljšo hrano, a jima v teh časih, ko smo z vseh strani zbombardirani z idejami zdrave in nezdrave hrane, ni čisto jasno, kaj zdaj ta zdrava hrana sploh je, se Damon odloči, da bo sam naredil preizkus – vsak dan se bo 2 meseca izogibal »junk food«-u , kar pomeni, da bo izločil tudi sladoled, čokolado, gazirane pijače in bonbone ter bo jedel in pil zgolj živila, ki so v splošnem smatrana za »zdrava« in pri katerih ni ravno jasno, da vsebujejo ogromno sladkorja in naj bi bila zato za telo zelo škodljiva. Ohranil bo enako količino in vrsto svoje običajne športne dejavnosti, prav tako, pa bo imel enak dnevni vnos kalorij. Povečal bo količino vnešenega sladkorja: 40 žličk na dan.

Svoj preizkus začne z najbolj običajnim »zdravim« zajtrkom – kosmiči z jogurtom in kozarcem jabolčnega soka. Potem pogleda prehranske nalepke na živilih in prešteje: 20 žličk sladkorja. S tem preprostim zajtrkom je torej dosegel že polovico zastavljenega vnosa sladkorja. In to je tista prelomna točka, ki se je nihče izmed nas ne zaveda – skriti sladkorji v naši običajni hrani, ki jo zaradi medijev, oglaševanja in novinarskih člankov pojmujemo kot tisto bolj zdravo....Pa je res? V preteklosti teh težav ni bilo, saj je večina hrane bilo nepredelane in brez dodanega sladkorja, danes pa, če bi s polic (avstralskih) trgovin odstranili vse izdelke, ki vsebujejo sladkor, bi ostalo samo še 20% živil, bojimo pa se, da tudi v slovenskih ne bi bilo precej drugače.....

Pred preizkusom Damon seveda opravi vse zdravniške teste, ki ga umestijo med bolj zdravega predstavnika svoje starostne skupine, ves čas trajanja preizkusa pa je tudi pod medicinskim nadzorom. Damona spremljamo čez celoten proces in po dveh mesecih je pred nami docela nov človek. Kakšen, si oglejte sami. Odvisniška kriza od sladkorja, nezdrav ten, hitre menjave razpoloženja in razdražljivost, motnje pozornosti, lenobnost, upočasnjeno razmišljanje, panični napadi, anksioznost, spremenjena telesna zgradba, višja zamaščenost jeter, zdravnik pa potrdi odmiranje jetrnih celic že po 18. dnevu .... Vse to v pičlih dveh mesecih. Enak vnos kalorij, enaka fizična aktivnost a vseeno - povečanje telesne teže! Dokaz, da je informacija v teh časih – bistvenega pomena. Kaj naredimo z njo, je pa seveda stvar odločitve vsakega posameznika.

Berite prehranske nalepke. Nas je film prepričal. Ustvarite si SVOJE mnenje.