Slovarček

AJURVEDA – tradicionalni način zdravljenja, ki izvira iz Indije in se poslužuje metod diagnostike pulza, masaž s toplim oljem, zeliščnih in prehranskih terapij. Ljudi razvršča glede na principe, ki prevladujejo v njihovem telesu: vata, pitta, kapha. Na internetu obstajajo testi, s katerimi lahko sami določite kateri tip ste po ajurvedi.

AKUPRESURA – kitajska metoda zdravljenja, pri kateri terapevt pritiska na akupresurne točke na telesu, da uravnovesi telesno energijo.

AKUPUNKTURA – kitajska metoda zdravljenja, pri kateri terapevt zabada majhne iglice v akupunkturne točke na telesu in s tem ponovno vzpostavi energijsko ravnovesje.

AROMATERAPIJA – zdravljenje z eteričnim olji.

BACHOVE KAPLJICE – So kapljice, ki jih je iznašel dr. Bach in delujejo z informacijo iz esence cveta, ki se prenaša po vodi. Ker so precej neinvazivne so primerne tudi za otroke in nosečnice. Z njimi si pomagamo uravnovesiti čustvena stanja.

BAZNO OLJE – tudi osnovno olje, olje, ki se večinoma pridobiva s stiskanjem plodov in semen in v katerem razredčimo eterično olje.

DEHIDRATOR – tudi sušilnik, gospodinjski strojček s pladnji za sušenje hrane.

DESTILATOR – naprava, s katero s postopkom parne destilacije dobimo eterična olja in hidrolat.

ETERIČNO OLJE – olje, ki se pridobiva s parno destilacijo raznih delov rastlin. Paro spustimo čez rastline in ko se ta ohladi dobimo ven hidrolat (rastlinsko vodo) in eterično olje. Hidrolat vsebuje manj učinkovin kot eterično olje, ki je zelo koncentrirano, zato ga moramo pred uporabo nujno razredčiti v baznem olju.

FITOTERAPIJA – zdravljenje z zelišči.

HERBALISTIKA – veda o zeliščih.

HIDROLAT – stranski produkt, ki nastane pri pridobivanju eteričnih olj. To je voda, ki še vedno vsebuje določen, a majhen delež eteričnih olj.

HOMEOPATIJA – Homeopatija je metoda zdravljenja »podobnega s podobnim« in temelji na načelu, da je bolezen mogoče ozdraviti z zdravilom, ki pri zdravem človeku povzroča podobne simptome in znake, kot jih ima bolnik. Terapevt se imenuje homeopat.

IRIDIODIAGNOSTIKA – metoda, pri kateri terapevt določa diagnozo tako, da pogleda v šarenico očesa (iris).

KOLONHIDROTERAPIJA – postopek izpiranja črevesja z mlačno vodo. Postopek s posebno napravo izvaja terapevt.

MIKSER – tudi blender; gospodinjski strojček, ki zmelje sadje in zelenjavo v gosto kašo. Z njim pripravljamo »smutije«.

MOKSIBUSTIJA – zdravljenje z mokso, zvitkom iz pelinovih listov, ki se ga prižge in tlečega približa koži na akupunkturni točki.

PRESNA HRANA– hrana, ki se uživa surova.

SOKOVNIK – gospodinjski strojček, ki za razliko od mikserja, iz sadja in zelenjave iztisne redek sok in kot odpadek loči od njega vlaknine. Z njim pripravljamo sveže stisnjene sokove »stisnjenčke«. Dražji in boljši mikserjev mlajši brat.

TKM – okrajšava za tradicionalno kitajsko medicino (Traditional Chinese Medicine). Tradicionalni način zdravljenja, ki se poslužuje metod akupunkture, akupresure, fitoterapije, moksibustije, diagnostike jezika in pulza ipd. Izvira s Kitajske.